//
citești...
Reforma Bisericii

Valoarea (uitata si nebagata in seama a) neprihanirii


„….si sa tii cararile celor neprihaniti!  Caci oamenii fara prihana vor locui tara, si oamenii neintinati vor ramane in ea.” Prov 2:20-21

„Caci Domnul iubeste dreptatea, si nu paraseste pe credinciosii Lui.  Totdeauna ei sunt sub paza Lui,….Cei neprihaniti vor stapani tara, si vor locui in ea pe vecie.” Ps 37:28-29

„Neprihanirea inalta pe un popor.” Prov 14:34

„Impratatia lui Dumnezeu este neprihanire…” Romani 14:17

„Te voi logodi cu Mine prin neprihanire.” Osea 2:19

„Cel neprihanit va trai prin credinta lui.” Hab 2:4

Ce usor este sa ne pierdem cu Biblia in mana si mergand duminica de duminica la Biserica! Dumnezeu ne cheama la neprihanire; Dumnezeu pune mare accent pe neprihanire; Dumnezeu pretuieste pe cei neprihaniti (vezi povestea lui Lot) si ii scapa din necaz; Dumnezeu ne logodeste cu El prin neprihanire; Dumnezeu ne cheama sa traim o viata neprihanita. Dar noi, noi ce facem cu neprihanirea si cu cei neprihaniti? Nu cumva ne facem vinovati de acelasi pacat de care vorbeste Iacov (pe sarac il trecem cu vederea, iar bogatului ii dam cinste–si asta in Biserica) sau de nepasarea de care vorbeste Isaia (piere cel neprihanit si nimanui nu.i pasa)?!

Daca suntem sinceri, fireste, noi tindem sa pretuim banii, pozitia sociala, desteptaciunea si indemanarea oamenilor (in general) sau cat sunt ei de descurcareti si nu punem accent pe neprihanirea lor. In general, cei bogati material sunt votati in frunte, nu cei curati la suflet. Asta este tendinta omului fara Dumnezeu, dar nu pt noi, care am fost chemati la ceva mai mult. Din pacate, si noi crestinii am ajuns (probabil incostient si fara sa vrem) sa gandim, sa simtim si sa actionam ca cei din lume avand aceleasi (non)valori. Oamenii neprihaniti sunt trecuti cu vederea daca nu au si bani, etc–si adesea n.au pt ca neprihanirea nu e sinomima cu averea, inteligenta, samd. Si totusi Dumnezeu ne spune sa ne uitam bine la cei neprihaniti pt ca ei vor locui si vor mosteni tara. Ceilalti vor fii in frunte o vreme, isi vor face de cap pentru un timp, dar nu vor avea nimic trainic.

Sa nu ne (mai) facem vinovati de pacatul de a neglija neprihanirea (caci ea ne inalta) si/sau pe cel neprihanit (caci ei sunt cei iubiti de Domnul si ei vor ramanea in veci)!  Sa intelegem ca adevaratele valori in comunitatile noastre crestine sunt neprihanirea si cei neprihaniti, asadar, sa onoram astfel de lucuri si astfel de oameni mai presus de orice si oricine.  In loc sa mai cautam sa ne imbogatim material, sa cautam neprihanirea, imbogatindu.ne astfel cu bogatiile care nu pier. Asa il indeamna Pavel pe Timotei–sa caute neprihanirea impreuna si sa apuce viata vesnica la care a fost chemat (asta ni se potriveste si noua de minune). Si, pt asta, nu avem nevoie nici de bani, nici de scoala, nici de prieteni cu bani, ci doar de credinta–acea credinta care stie ca viata asta nu este adevarata viata, acea credinta care ne da puterea sa ne pierdem viata asta pt a o castiga pe cea vesnica.  Si asa sa ne ajute Dumnezeu sa facem, caci cel neprihanit va trai prin credinta sa; si, daca va trai asa va mosteni asa. Practic va fi greu pt ca atunci cand e vorba de chestii de genul asta, ne intra pe o ureche si iese pe alta (adica zicem „Amin!” dar uitam imediat ce iesim de pe usa Bisericii), ne deprindem greu cu astfel de indeletniciri. Dar trebuie sa ne dam silinta ca sa nu ajungem ca si fariseii de alta data care cu Legea in mana, citind.o si recitind.o pana o stiau pe de rost, frecventand sinagogile si conferintele din vremea aceea, au condamnat si omorat pe Cel Neprihanit si nu au observant Neprihanirea Lui! Da, au ucis Neprihanirea intruchipata macar ca „stiau” toate versetele care vorbeau depsre neprihanire, doar ca le neglijau si neglijau. Putem fii ca ei sau putem nu fii ca ei, alegerea e a noastra.

PS–„O, de.as muri de moartea celor neprihaniti, si sfarsitul meu sa fie ca al lor!”. Numeri 23:10 a fost frumoasa dar neascultata rugaciune a lui Balaam. Probabil ca a fost neascultata pt ca el si.a dorit doar moartea si soarta celor neprihaniti dar nu si viata lor. Nu cred ca e posibil ca sfarsim ca cei neprihaniti daca nu si traim ca cei neprihaniti.

Despre Val

Sunt interesat de a trezi lumea crestina la o intelegere biblica a mersului Bisericii (si nu numai) asa cum a fost intentionata de Dumnezeu. Biserica, cel putin in lumea libera, trece printr-o criza de identitate cautandu-si implinirea mai mult in lucrurile exterioare si de imagine… Cu disperare avem nevoie de Reforma, dar mai intai avem nevoie de Trezire….Dumnezeu sa ne aduca inapoi la credinta dintai, unde Cristos este Centrul, Pocainta este Mesajul, viata sfanta este preocuparea crestinului, iar Venirea Domnului in Imparatia Sa este Scopul nostru final… O Biserica care arde in iubire pt Acela (Isus Cristos) cu care a fost logodita. Sa ne ajute Dumnezeu! Amin!

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Arhive

iulie 2015
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 26 de urmăritori

%d blogeri au apreciat: