//
citești...
Reforma Bisericii

Probleme care nu ar trebui sa fie o problema Partea 3


„Împărăţia cerurilor se aseamănă cu un om care a semănat o sămânţă bună în ţarina lui. Dar, pe când dormeau oamenii, a venit vrăjmaşul lui, a semănat neghină între grâu şi a plecat. Când au răsărit firele de grâu şi au făcut rod, a ieşit la iveală şi neghina. “. Matei 13
Dumnezeu a creat femeia si a creat diversitatea; Diavolul a creat Iezabela si lgbtismul. De aceea spun ca diferenta dintre femeie si Iezabela sunt ca de la cer la pamant. Dar sa intru in subiect. Vedem ca desi regula a fost ca femeile sa nu aibe multe din aceleasi depturi ca si barbatul, totusi vedem si cateva exceptii care au loc tocmai ca exceptia sa intareasca regula.
1. Femeile, ca regula, nu aveau deptul la mostenire in Israel, dar vedem si o exceptie in Numeri 27 unde niste femei din Manase vin la Moise si ii cer cu argumente sa faca o exceptie pt ele dandu le mostenire intre fratii tatalui lor care nu avusese fii. Moise inteaba pe Domnul care ii spune ca femeile acestea au argumente valide si sa le dea asa cum au cerut. Mai mult chestia asta a devenit lege in Israel.Deci, au devenit egale cu barbatii in privinta asta, dar nu chiar. Fiind femei, ca sa se poata bucura de acest drept erau obligate sa se marite doar cu barbati din tribul lor. Pentru ca femeia isi urmeaza barbatul si nu invers, daca se maritau cu unul din Iuda, mutandu se acolo, nu puteau lua pamantul cu ele, asadar ramaneau fara el. Si asta pt ca niste barbati din Manase si au dat seama de problema eminenta daca nu s ar face reglementarea asta si au mers si ei la Moise (Numeri 36). Sunt convins ca femeile acestea s au simtit persecutate si ingradite cand acesti barbati au ridicat aceasta problema si probabil au fost urati de ele considerandu i misogini. Dar Dzeu si lor le da dreptate si propunerea lor devine amendament la lege. Deci, a ramas ca exceptia la regula putea avea loc numai in cazul cand tatal nu avea fii si daca fiicele acceptau sa se casatoreasca in tribul tatalui lor sau ramaneau nemaritate. Vedem ca desi exista o exceptie, nu se ajunge la egalitate totala.
2. Femeile, ca regula nu aveau dreptul sa carmuiasca si sa fie lideri. Asta o vedem si in VT cat si in NT. Cand se vobeste despre functia de prezbiter sau diacon vedem ca, calificarile pentu asemenea posturi, ca si regula, sunt pt barbati, nu femei. Totusi stim din alte Epistole ca pe ici pe colo au fost si diaconite mentionate–o exceptie de la regula. Vedem alte nume de femei lucratoare pt cauza Evangheliei mentionate de Pavel in Romani 16–Priscila care, impreuna cu sotul ei, l au invatat pe Apolo mai cu deamanuntul calea Domnului, dar a facut.o la ei acasa (cel putin atunci), nu in sinagoga. Si mai sunt si altele. In VT, o societate total patriarhala, Debora a fost judecatoare si societatea din vremea ei a acceptat o. Totusi, si in cazul Deborei vedem o limitare–Barak pt ca i a fost teama sa mearga la lupta fara ea, Debora i.a spus: „Voi merge cu tine; dar nu vei avea slava in calea pe care mergi, caci Domnul va da pe Sisera in mainile unei femei.” (Jud 4). Deci si Debora era deacord si recunoaste acestiu lider de osti ca nu e normal ca ea sa ia locul unui barbat sau sa fie cot la cot cu el. Isi da seama ca ea era o exceptie si nu regula.Dar ea era o mama spirituala in Israel, nu o Iezabela care sa si caute slava ei.
3. Au fost cazuri de exceptii cand Dumnezeu a ridicat si proroci femei in Israel si oamenii la care chiar lideri mari si neprihaniti (Imparatul Iosia) au mers la ele pt un cuvant din partea Domnului si au crezut prorociile lor—2 Cronici 34. Este singurul exemplu dat in VT, dar sunt convins ca au mai fost si altele. In Fapte 21 vedem ca Filip avea 4 fete care proroceau. 1Cor 11 “femeile pot prorocii cu capul acoperit” dovedeste ca si femeile proroceau. Unele femei au fost cunoscute pt intelpciune inegabila in familia lor, in cetatea sau natiunea lor, Exemple ar fi Abigail 1 Samuel 25, femeia din Abel (2 Samuel 20;16-22), femeia din Tecoa 2 Samuel 14. Vedem cum Dumnezeu le foloseste in mod exceptional pe aceste femei, dar niciodata dintr o pozitie de autoritate eclesiastica.
Exemplele pot continua pana in zilele noastre unde in secolul trecut femei ca Amy Semple McPherson, Kathryn Kulhman sau Maica Tereza, au fost vase de lucru chiar cu mari semne si minuni, cu impact la fel de mare ca si cei mai de seama lucratori de parte barbateasca. Si multe altele care au trecut si trec neobservate si in zilele noastre. Dar per total, sunt putine in comparatie cu numarul de barbati.
Concluzie. Exista regula si exista exceptii de la regula. Exceptia are menirea sa intareasca regula, nu sa o desfinteze sau sa o inlocuiasca. Mai mult vedem ca exceptiile nu te pun in completa pozitie cu barbatul (chiar daca darul e la fel de autentic ca si a lui) tocmai pt ca este o exceptie. Din pacate miscarea feminista cauta sa nege acest adevar sau macar sa l compromita si vor sa desfinteze randuiala asezata de Dumnezeu inlocuind o cu distorsionari de adevar si versete scoase din context. E drept ca nu am dezbatit toate referintele biblice distorsionate de feministe dar le pot demonta pe toate cu principile si argumentele elaborate mai sus si in postarile anterioare. Logica e aceasi. Iar Dumnezeu nu greseste. El a dat femeii un rol important de a fi un ajutor potrivit pt barbat si impreuna sa fie o echipa de neoprit, fiecare cu rolul lui. N am nici un pic de ingaduintafata pt duhul Iezabelic, dar iubesc si respect femeile (uneori chiar imi pare nedrept si neeficient ca exista diferente in slujire, etc) si doresc sa le dau cinstea si locul cuvenit, dar dandu le mai mult de cat Dumnezeu le a dat ar insemna sa le fac rau si lor si sa pacatuiesc si fata de Dumnezeu. Iar asta nu vreau sa fac caci nu ar folosi cauzei Evangheliei.

Dumnezeu sa fie cu noi!

Despre Val

Sunt interesat de a trezi lumea crestina la o intelegere biblica a mersului Bisericii (si nu numai) asa cum a fost intentionata de Dumnezeu. Biserica, cel putin in lumea libera, trece printr-o criza de identitate cautandu-si implinirea mai mult in lucrurile exterioare si de imagine… Cu disperare avem nevoie de Reforma, dar mai intai avem nevoie de Trezire….Dumnezeu sa ne aduca inapoi la credinta dintai, unde Cristos este Centrul, Pocainta este Mesajul, viata sfanta este preocuparea crestinului, iar Venirea Domnului in Imparatia Sa este Scopul nostru final… O Biserica care arde in iubire pt Acela (Isus Cristos) cu care a fost logodita. Sa ne ajute Dumnezeu! Amin!

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Arhive

decembrie 2018
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 26 de urmăritori

%d blogeri au apreciat: